Waarom “Peaceful Rebel”?

Een tijdje geleden zat ik heerlijk te brainstormen met een collega over een passende naam voor wat ik wil bijdragen aan organisaties. Toen de naam Peaceful Rebel viel, klopte het onmiddellijk. Dit werd vervolgens de naam van het nieuwe modulaire traject.

Achteraf vroeg ik me af: waarom rebels? (want het vreedzame is me wel duidelijk…) Toen ik terugblikte, besefte ik dat de eerste aanzet uit onverwachte hoek was gekomen.

Een paar jaar geleden wilde ik mijn workshop ‘Bewegen in conflict’ aanbieden op een heerlijke plek: Ecolonie, een ecologische leefgemeenschap in de Vogezen. De feedback die ze op mijn voorstel gaven raakte me.

“Wij zijn hier niet zo van de persoonlijke ontwikkeling, maar staan voor maatschappelijke transformatie! De wereld heeft wakkere en veerkrachtige mensen nodig!”

Ik herwerkte de workshop en besefte meer dan ooit dat we in zoveel domeinen moeten leren omgaan met verschil, spanning, conflict en moeilijke ervaringen: individueel, familiaal, in organisaties en in de maatschappij.

In die periode (o.a. oorlog Oekraïne, klimaatrampen, polarisatie in de maatschappij) lag ik ook wakker van de vraag: hoe kan ik iets bijdragen en impact hebben?

Met de aangescherpte visie op mijn werk startte ik met de ontwikkeling van een grondig, rijkgevuld en toegankelijk traject voor leidinggevenden en professionals. Ik kon er al mijn ervaring en know-how in kwijt. Opgebouwd rond thema’s die meer dan ooit relevant zijn.

In wat volgt breek ik een lans voor een aantal waarden die ik belangrijk vind in mijn organisatiewerk.

(Opgelet: ik rebelleer VOOR iets, niet tegen iets!)

    de onderstroom als vergaarbak

    Al ruim 30 jaar heb ik een grote fascinatie voor de onderstroom: dat wat niet gezegd mag of kan worden, maar wél een grote invloed heeft op de sfeer, de relaties, de veiligheid en de productiviteit in een groep, afdeling of organisatie.

    Ik maakte er mijn levenswerk van (o.a. via actie-onderzoek, talloze artikels, boeken, docentschappen, vele opleidingen, ontelbare teambegeleidingen).

    Er zijn zoveel redenen waarom er een grote onderstroom in organisaties is.

    Ik noem er een paar:

    • Geen gesprekken voeren over de manier van samenwerken (“Daar hebben we geen tijd voor!”)
    • Strubbelingen en conflicten via een individuele aanpak proberen op te lossen
    • Niet weten hoe moeilijke thema’s in groep te bespreken
    • Een gebrek aan veiligheid op de werkvloer
    • Een eenzijdige focus op presteren, resultaten halen, cijfers, efficiëntie
    • Problemen in het samenwerken snel ‘fixen’, zonder te onderzoeken wat er tussen mensen speelt (machine metafoor)
    • De impact van de onderstroom op de kwaliteit van het werk onderschatten en zo slachtoffer worden van onderhuidse dynamieken
    • Lastige issues uit het verleden niet aankaarten, waardoor ze blijven hangen en er veel zwaarte is.

    Waar rebelleer ik voor?

    Doorheen de jaren ben ik getuige geweest van heel wat scheefgelopen situaties op de werkvloer. En ik heb mogen werken met moedige leidinggevenden en groepen, dus ik weet wat er mogelijk is.

    Ondertussen is het voor mij heel helder op welke manier ik wil bijdragen aan een gezonde en productieve samenwerking en wat hierin belangrijk is.

    De waarden in mijn werk

    De kracht van groepen, de collectieve intelligentie en de synergie die mogelijk is tussen mensen bewuster benutten.

    Zuurstof geven aan wat er in de onderstroom leeft, voorbij de angst en onwetendheid, om verzuring en verlies van vitaliteit in systemen te voorkomen.

    Spreken voor echte vrede (in plaats van te zwijgen voor de lieve vrede) vanuit innerlijke kracht, kwetsbaarheid en de moed om in dialoog te gaan.

    Durven kijken naar de complexiteit van conflictueuze situaties, voorbij het duale denken (goed/slecht, gelijk/ongelijk, zwart/wit).

    Groepsdynamieken en conflicten moedig en doortastend durven fileren, zodat er meer veiligheid en een gezondere cultuur kan groeien

    Vastgeroeste patronen – die een relatief comfort geven – durven los te laten en de moed hebben om samen te zoeken naar hoe het ook ànders kan

    Ruimte maken voor meer menselijkheid op de werkvloer, zodat mensen zich niet langer hoeven te verschuilen achter een pantser, hun gevoel niet uit moeten schakelen of hard moeten zijn voor elkaar

    Erkenning geven aan het psychisch lijden en de kwetsuren die mensen en groepen oplopen tijdens conflicten, bij overweldigende gebeurtenissen en bij grensoverschrijdend gedrag.

    Ruimte maken voor leven op de werkvloer, voorbij de overlevingsmechanismen.

    het belang van ‘Raumzeit’

    Een van mijn belangrijkste ondervindingen is het belang om ‘Raumzeit’ te maken in de hectiek van het samenwerken, de stress van het behalen van doelstellingen, de angst wanneer er spanning is.

    We leven allemaal in de illusie van de ‘vlucht vooruit’. Sneller, efficiënter, meer. Tot we uitgeput zijn.

    Raumzeit – wat een prachtig woord! – gaat over het belang om tijd vrij te maken voor gesprek. Ruimte om te delen hoe het gaat en te luisteren naar elkaar.

    Als een investering in de samenwerking waarvan de ‘Return On Investment’ niet meetbaar, maar wel onbetaalbaar, is.

    De essentie is dat we de moed en eerlijkheid hebben om te kijken naar wat er ‘is’. En dat als vertrekpunt nemen.

    Er is zoveel ongemak, angst en onkunde om met emoties, spanning tussen mensen, moeilijke onderwerpen die in het hier-en-nu spelen om te gaan. En daarom blijft er zoveel liggen dat in de onderstroom terecht komt.

    Met het traject Peaceful Rebel heb ik de ambitie om organisaties hierin te versterken. Omdat de consequenties van het negeren, ontkennen, bagatelliseren, verwaarlozen of oplappen van belangrijke issues die in samenwerking spelen, zo desastreus zijn.

    Dit is moeilijk werk. En daarom heb ik ook alles uit de kast gehaald om je te wapenen met verfrissende inzichten, helpende concepten, kaders om grip op de complexiteit van situaties te krijgen, aanzetten voor persoonlijke reflectie en groei, houvast en ankerpunten om aan de slag te gaan.

    Omdat ik het belangrijk vind.

    Copyright 2024 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.