Silvia Prins

 

Veerkracht en nieuwsgierigheid

Ik groeide op in een internationaal milieu (Europese School). Daardoor ben ik geïnteresseerd in cultuurverschillen, taal en de dynamiek van diversiteit. Vanuit een interesse in de wereld, reisde ik veel en werkte een tijdje in het buitenland (Italië, Irak). Ik beweeg me als een vis in het water in internationale/meertalige contexten, ben vlot drietalig (N-E-F) en kan gemakkelijk switchen van taal.

 

Er is zo veel meer mogelijk!

Toen ik 18 jaar was maakte ik mijn eerste groepsdynamische ervaring mee: een retraite van een week met de leerlingen van alle nationaliteiten van het 7e middelbaar. Er ging een wereld voor me open! Ik ontdekte dat het werken met groepen een echt ‘beroep’ was! Vanuit mijn fascinatie voor groepen verdiepte ik me ruim 27 jaar lang in de groepsdynamica en aanverwante disciplines. Op zoek naar inzicht in de wondere wereld van groepen. De kracht en het potentieel van sterke groepen is wat me drijft in mijn werk.

 

Op het scherp van de snee

Tijdens mijn loopbaan kwam ik tot de conclusie dat samenwerking steeds een vorm van conflict oproept. Ik ontdekte dat de brillen van conflict en bemiddeling een eerlijk en werkbaar kader vormen om naar deze spanningsvelden te kijken. Conflicten zijn voor mij situaties die nadrukkelijk om aandacht vragen en die een groep of organisatie een kans bieden op verandering en groei. Mijn favoriete domein is het werken in ‘messy situations’, op het scherp van de snee. De plek met een groot potentieel voor verandering.

 

Integraal werken

Mijn persoonlijk ontwikkelingstraject is een reis van het hoofd (eeuwige student, boekenwurm, expert), naar het hart (de menselijke, relationele en emotionele kant van samenwerking) en verder naar het lichaam (stress en reactief gedrag, emotionele besmetting bij conflict, de kracht van het embodied aanwezig zijn). Werken met cognitieve, emotionele, somatische en collectieve intelligentie als basis voor duurzame verandering.

 

Woordenmens

Ik ben een woordenmens. Ik geniet van schrijven om mijn gedachten te ordenen, rake formuleringen, treffende citaten, inspirerende verhalen. Ik ben goed in het hertalen en helder formuleren van ingewikkeld gedachtegoed, zodat anderen hier ook iets mee kunnen doen.

 

In een notendop

 

Doctor in de organisatiepsychologie en klinisch psycholoog (KU Leuven)

Opgeleid als consultant organisatieontwikkeling, systeem-psychodynamisch coach en Gestalttherapeut

Europees Gecertificeerd Gestalt Practitioner in Organisations (EAGT)

Erkend bemiddelaar in arbeidsrelaties (Federale Bemiddelingscommissie, sinds 2009)

Auteur van diverse boeken, artikels, hoofdstukken en ontelbare blogs