Silvia Prins

Wie ben ik? Een portret in een paar kenmerken.

Nieuwsgierig naar wat mensen drijft – vrouw van vele markten thuis – gevoelig voor diversiteit en discriminatie op basis van ‘anders’ zijn – eeuwige student – gepassioneerd door mijn vak – gedreven schrijver – sterk in het ‘vertalen’ van complex gedachtegoed – warm betrokken – vele jaren op de (professionele!) teller – fervent lezer – pionier – sterk ontwikkelde voelsprieten – op zoek naar betekenis en diepgang in mijn werk met mensen – een vrouw met een missie…

…en al mijn hele leven gefascineerd door groepen, ook al ben ik geen ‘groepsmens’ (of misschien juist daarom?!)

Op professioneel vlak ben ik al 25 jaar op zoek naar wat er leeft in groepen, vooral in de onderstroom.

Hoe komt het dat sommige groepen warm en zorgzaam zijn, je optillen en energie geven? Wat maakt dat sommige groepen echt meerwaarde bieden en samen ‘slimmer’ zijn? Hoe begrijpen dat groepen in de knoop raken, verstarren, fragmenteren of vastlopen? Hoe omgaan met onderhuidse spanningen, groepen die in de regressie wegzakken en in een negatieve spiraal terecht komen? Op welke manier een groep helpen om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken, weer vertrouwen op te bouwen en in beweging te komen?

Na een volle loopbaan heb ik een unieke combinatie ontwikkeld. Als klinisch én organisatiepsycholoog heb ik kennis over de organisatie als systeem én voeling met het relationele. Als ervaren practitioner én gepassioneerd student/lezer/onderzoeker, breng ik theoretische inspiratie én praktijkervaring mee.

In de loop van de jaren heb ik vooral gewerkt met de volgende inspiratiebronnen en werkkaders:

 • Groepsdynamica
 • Themagecentreerde Interactie (TGI)
 • System Psychodynamics (Tavistock)
 • Deep Democracy
 • Gestalttheorie
 • Ontwikkelingsgerichte bemiddeling
 • Talking Circles
 • Theory U
 • Large Scale Interventions (o.a. Open Space, World Café)

Graag ben ik je sparring partner bij vraagstukken over samenwerking, bij het creëren van voorwaarden voor (team)ontwikkeling en bij het zoeken naar pistes om constructief met tegenstellingen, spanningen en conflicten om te gaan.

Ik werk graag in internationale contexten en ben vlot drietalig (N-F-E).

 

 • Een gepassioneerde professional met ruim 25 jaar praktijkervaring als trainers, coach, actie-onderzoeker en bemiddelaar in organisaties
 • Doctor in de organisatiepsychologie en klinisch psycholoog
 • Opgeleid als organisatieconsultant, professioneel coach en Gestalttherapeut
 • Europees Gecertificeerd Gestalt Practitioner in Organisations (EAGT)
 • Erkend bemiddelaar in sociale zaken (Federale Bemiddelingscommissie)
 • Auteur van diverse boeken, artikels en hoofdstukken

Mijn visie op samenwerking en ontwikkeling

 

Een integraal perspectief

Blijvend zoeken naar evenwicht tussen resultaatgerichtheid, wat er leeft in de omgeving, de ontwikkeling en zelfsturing van mensen en de kracht van samenwerking.

Focus op het groepsniveau

De kracht van de groep als hefboom voor verandering benutten. Van individueel aansturen naar relationeel leiding geven.

De kracht van de onderstroom (h)erkennen

Aandacht voor groepsprocessen, patronen en groepsdynamiek. Gezonde dynamieken zorgen voor vitaliteit en zijn de motor voor creativiteit en ontwikkeling. Ongezonde dynamieken houden mensen van hun taak, demotiveren, zetten groepsleden tegen elkaar op of maken ziek.

Inclusie: de groep heel houden

Inclusieve en ‘volwassen’ groepen hebben een hoge tolerantie voor diversiteit. Sterke teams benutten de collectieve intelligentie en de bijdrage van de minderheid: mensen die ‘anders’ zijn, kritische stemmen, stille groepsleden.

Starten bij wat er is

Erkennen van de kwaliteiten en het potentieel, maar ook durven kijken naar wat er verwaarloosd is, onvoldoende ontwikkeld, moeilijk bespreekbaar of wat er spaak loopt als start voor verandering.

Conflicten durven aangaan

Het constructief doorwerken van conflicten in een open dialoog versterkt de samenwerking en is een motor voor verandering en groei.

 

Met welke vragen kan je bij ons terecht?

Graag helpen we je verder met alle vragen over samenwerking en conflict.

We werken graag met mensen die voor duurzame ontwikkeling kiezen en willen investeren in samenwerkingsrelaties.

Het werkt het fijnste als we samen, in partnerschap, kunnen zoeken wat er speelt, wat je precieze vraag is en wat de best mogelijke aanpak voor jouw team of organisatie is.