De vroege zaadjes

Zolang ik me kan herinneren ben ik altijd nieuwsgierig en leergierig geweest. Ik heb mijn hele jeugd met mijn neus in de boeken gezeten en ben nog steeds een fervent lezer!

Ik was geïnteresseerd in talen en culturen (Europese school; reizen; werken in buitenland) en gefascineerd door menselijk gedrag en vooral wat er tussen mensen gebeurt.

Daarom ging ik klinische psychologie en later sociale antropologie studeren. Op zoek naar inzicht en antwoorden, vooral waarom er onbegrip, spanning en conflicten zijn.

Na mijn studies kwam ik – eerder toevallig – in de wereld van organisaties terecht.

Silvia Prins

Silvia Prins

Fascinatie voor de ‘onderstroom’

In mijn 32 jarige loopbaan heb ik me met veel passie verregaand geprofessionaliseerd.

Ik verdiepte me vooral in het leven in de ‘onderstroom’ in groepen en organisaties: wat er tussen mensen gebeurt en de dingen waarover we niet spreken.

Ik was en ben nieuwsgierig naar patronen en de beweegredenen voor emotioneel, onlogisch en soms incoherent gedrag als mensen samen werken en samen leven in een groep.

Altijd op zoek naar beeld en taal om dit begrijpelijk en bespreekbaar te maken.

Dit bracht me in vele werelden: de groepsdynamica, systeem psychodynamica, multi-actor samenwerking, Gestalt, bemiddeling, de Large Group Interventions, Deep Democracy.

een holistische en traumasensitieve benadering

Als klinisch én organisatiepsycholoog heb ik me altijd op de kruispunten van verschillende vakgebieden bewogen. Mijn kracht zit in het integreren van verschillende werelden en dit op een afgestemde manier vertalen naar wat er nodig is in organisaties.

Via de Gestalttherapie, embodiment, nieuwe inzichten in de neuropsychobiologie en de yoga belandde ik vanzelfsprekend in de wereld van trauma, of hoe individuen en collectieven omgaan met moeilijke en pijnlijke gebeurtenissen.

Vanuit een holistische benadering wil ik bijdragen aan het bespreekbaar maken van conflicten, het bevorderen van gezonde dynamieken in organisaties, het herstel van relaties en heling na overweldigende gebeurtenissen.

Op het snijvlak van cognitieve, emotionele, somatische en collectieve intelligentie als basis voor verandering en ontwikkeling.

Generative conflict – voorbij de symptoombestrijding

Jarenlang werkte ik als bemiddelaar met veel moed op het scherp van de snee. Ik probeerde complexe en soms ver geëscaleerde conflicten te ontmijnen. Ik zag te weinig impact van mijn werk.

Helaas ben ik op heel wat obstakels gebotst om conflicten écht aan te gaan. Organisaties blijken vaak conflictvermijdend, hulpvragen komen veel te laat, conflictsituaties zijn te ver geëscaleerd, organisaties zijn té onveilig, leidinggevenden missen de moed om gesprekken aan te gaan met hun team, organisaties willen vooral een ‘quick fix’.

Vandaag werk ik enkel nog met organisaties die een stapje verder willen gaan en ook de onderliggende dynamieken, organisatiecultuur en systemische patronen onder de loep willen nemen.

Ook ben ik meer en meer bezig met advies en opleiding, zodat ik mijn expertise rechtstreeks door kan geven.

Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding bij conflict, uitdagende professionele relaties en persoonlijke thema’s en kwetsuren bij heftige gebeurtenissen op het werk.

‘Peaceful Rebel’ – Maatschappelijk engagement

Met alles wat er in de wereld gebeurt – de verharding, de polarisatie, de conflicten en oorlogen, de klimaatcrisis – is de kans groot om ofwel overweldigd te raken en klimaatdepressief te worden. Ofwel om mentaal af te haken, cynisch te worden en je af te sluiten voor wat er allemaal gaande is.

Ik probeer om een gezonde middenweg te vinden en om – binnen mijn sfeer van invloed – een bijdrage te leveren.

Mijn begeleidingen en coachings zijn gericht op het versterken van persoonlijke en collectieve veer-kracht in het omgaan met spannende verschillen, fricties en conflicten, polarisatie en traumatiserende ervaringen.

Omdat de wereld bewuste en stevige individuen en communities nodig heeft.

Ook werk ik tegenwoordig het liefste lokaal en op plekken die met de trein bereikbaar zijn. Daarnaast ook in mijn praktijk en wanneer mogelijk online.

Ook engageer ik me voor Leuven Restorative City, ben vennoot bij De Broeikas en probeer ik op diverse manieren een steentje bij te dragen (o.a. niet vliegen; biologisch eten; consuminderen).

(Foto: Silvia Prins)

En wat me verder bezighoudt…

Vanuit verwondering om me heen kijkend, ben ik steeds op zoek naar het onverwachte. Via fotografie probeer ik bij te dragen aan een beetje meer schoonheid in de wereld (WEBSITE).

Verder laad ik mijn batterijen op via wandelen, natuur, bergen, koken, films, tentoonstellingen, mijn hond, vrienden en vriendinnen, de vrouwencirkel, lezen, reizen met mijn busje.

Ik ben moeder van drie adolescenten die hun weg in deze maatschappij – met alle pittige uitdagingen die daarbij horen – aan het zoeken zijn. Soms met bezorgdheid en altijd met veel respect ben ik getuige van de keuzes die ze maken.

in een notendop

PhD organisatiepsychologie (KU Leuven) en organisatieadviseur (International Professional Development Program)

Erkend bemiddelaar in arbeidsrelaties (Mediv; erkend sinds 2009)

Embodied facilitator & coach (EFC; Coaches Rising)

Gecertificeerd Gestalt Practitioner in Organisations (EAGT)

Procesbegeleider: cirkelgesprekken; Deep Democracy; Future Search; Themagecentreerde Interactie

Docent en trainer (KU Leuven, Groep T, Universiteit Tilburg, UCLL)

Professioneel coach (Prodev; BAO; Life Projects)

Klinisch psycholoog (KU Leuven) & Gestalttherapeut (IVC)

Traumapsycholoog (Ybe Casteleyn; Janina Fisher; Deb Dana; C2Trauma2Peace)

Somatic Experiencing practitioner in opleiding

Auteur van 4 boeken en talloze artikels, hoofdstukken, papers en columns

Tekening van Anje Claes, BioArt (cover van mijn boek ‘Leidinggeven als het moeilijk is’)

Ik ben verbonden aan ‘Leuven Restorative City’, een project dat de visie en waarden van het herstelgericht werken wil uitdragen in diverse sectoren, zoals het onderwijs, buurten en organisaties.

We bieden onder andere opleidingen (o.a. voor VOKA) en facilitatie aan.

Sinds 2019 ben ik vennoot in De Broeikas in Neervelp.

Dit is een co-working plek waar een boeiende en broeiende gemeenschap aan het groeien is. Dit is de plek waar ik het grootste deel van mijn boek ‘Leidinggeven als het moeilijk is’ schreef.

Het is een heerlijke locatie voor ontmoetingen, opleidingen en vergaderingen.

Ik ben zelf-plukker bij Boer & Compagnie in Heverlee.

Ik geniet van de kraakverse groenten, recht uit de grond op mijn bord.