De onbegrijpelijke capriolen van groepen

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren…

Jaren geleden nam ik deel aan een leiderschapstraining die georganiseerd werd in het bedrijf waar ik toen werkte als interne consultant. Ik was aanwezig vanuit de intentie de rode draad in ons aanbod te garanderen en kennis te maken met de manier van werken van de trainer.

De groep bestond uit ‘high potentials’. Er stond veel op het spel. Het was de tweede dag van een intensief programma. We hadden net een buitenoefening gedaan – die in mineur was verlopen – en nu brak het moment aan dat iedereen elkaar feedback zou moeten geven.

Plots sprak iemand mij aan en vroeg waarom ik daar eigenlijk zat. Anderen sloten zich aan en er ontstond een gespannen situatie. Ik voelde een enorme druk en voelde me ongewenst. Op een gegeven moment ben ik weggegaan, met het ‘akkoord’ van de trainer.

Wat volgde was een verwarrende, emotionele periode. Ik was totaal van de kaart en begreep niet wat er gebeurd was. Had ik iets verkeerd gedaan? Had de trainer iets anders moeten doen? Was het gewoon een onbeleefde, agressieve groep?

In een intervisie met mijn collega’s probeerde ik betekenis te geven aan het incident. Ik werd er niet veel wijzer van, mede omdat mijn collega’s schrokken van mijn emoties. Ik bleef op mijn honger en ging verder op zoek.

(Achteraf begreep ik dat de stress in de groep plots steeg, omdat ze een spannende opdracht moesten doen. Die spanning moest ergens naartoe en werd op mijn geprojecteerd. Jammer genoeg heeft de trainer toen voor de groep gekozen en dit incident niet als een leermoment over groepsdynamica benut.)

Mijn moment…

Ik zocht mijn heil in boeken en las “Organisaties op de divan” van Manfred Kets de Vries. Er ging een wereld voor me open! Ik ontdekte een hele traditie van onderzoekers en consultants die met een ‘klinische’ bril naar organisaties, groepen en leiderschap keek. Hier vond ik mijn eigen identiteit terug: ik kon zowel klinisch àls organisatiepsycholoog zijn!

Het toeval (?) wilde dat ik de kans kreeg om onderzoek te doen en te doctoreren (organisatiepsychologie). Die gelegenheid greep ik met beide handen aan en stortte me 7 jaar lang op de literatuur die me zo passioneerde. Ik deed onderzoek, zocht inspiratie bij collega’s, nam deel aan congressen van ISPSO (International Society for the Psychoanalytic Study of Organisations) over de hele wereld, schreef artikels.

Ik volgde ook een programma van 29 dagen om met het systeem-psychodynamisch perspectief te werken in organisaties: “Leading Meaningful Change”. Ik had de pil geslikt. Groepen en organisaties zien er sinds dat moment helemaal anders uit!

Ben je ook benieuwd?

Al jarenlang probeer ik het gedachtegoed waar ik zo warm voor loop te delen met al wie er voor openstaat. In mijn boek “Teamleiderschap als ambacht” zit deze visie op groepen en organisaties verweven. Gaandeweg durfde ik duidelijker uit te komen voor mijn perspectief en uitgangspunten.

Tegenwoordig deel ik deze visie vrij en vrolijk in mijn eigen programma’s. Het is hierbij steeds zoeken hoeveel mensen verteerd krijgen, hoe ik het eenvoudig kan brengen zonder te simplificeren en wat voor wie relevant kan zijn.

Een mooi startpunt om kennis te maken met dit gedachtegoed is de workshop “De wondere wereld van groepen” (21 & 22 mei 2020).

Voor gevorderden is er het programma “Conscious Conflict – Aan de slag met disfunctionele teams en vastgelopen samenwerking” (gestart op 16 oktober 2019 – nieuwe groep voorzien vanaf 26 maart 2020)

Tot slot werk ik vanuit dit gedachtegoed rond het thema “Het zelf als instrument van verandering en groei”. Een zomerse workshop waar je aan de slag gaat met jezelf, vanuit de filosofie dat de manier waarop je aanwezig bent in een groep of team, een bepalende factor is. Beyond tricks & tools! (begin juli 2020)

  • Durf jij ook de pil te slikken?
  • Sta je open om andere perspectieven te ontdekken en nieuwe pistes te bewandelen?
  • Of behoud je liever je eigen manier van kijken naar samenwerking?

Copyright 2019 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.