Vrouwelijke kwaliteiten: anima

 

Ik heb jarenlang deel uitgemaakt van een vrouwencirkel. We hadden ons tot doel gesteld om uit te zoeken wat het ‘vrouwelijke’ in ons werk nu eigenlijk precies betekent.

  • Wat doen vrouwen anders dan mannen?
  • Wat is dan precies het kenmerkende van een ‘vrouwelijke’ manier van werken?
  • Hoe de verbinding met het ‘mannelijke’ maken om tot evenwicht en complementariteit te komen?

Jarenlang heb ik gefunctioneerd in nogal ‘mannelijke’ werkcontexten waar zakelijkheid, presteren en andere egowaarden voorop stonden (commercieel trainingsbureau, telecombedrijf, academische wereld). Dus dat ken ik. Mijn ‘animus’ is goed ontwikkeld (!)

Om me heen zie ik helaas het failliet van ‘mannelijke’ instituten, zoals de banken, de kerk en zelfs de politiek. Het oude model is dringend aan herziening toe. De wereld heeft nood aan een meer gebalanceerde manier van handelen, of een “evenwicht tussen masculiene en feminiene energie”, zoals Michèle Mees, auteur van het boek ‘De gebalanceerde leider’, het noemt.

Dit thema sluit ook aan bij mijn missie ‘Samenwerken mét de verschillen’. Dus ook de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten en energie in samenwerking.

Toen we met de Vrouwencirkel besloten om deel te nemen aan de VOV beurs (2011) met een workshop ‘Wat vrouwen weten…’, hebben we onszelf uitgedaagd om in een paar zinnen uit te drukken wat het ‘vrouwelijke’ in ons werk precies betekent voor elk van ons.

Heel mooi wat hier uit kwam!

 

“Wat vrouwen weten…!”

 

Ik wil je mijn persoonlijk statement niet onthouden:

 

“Op een ‘vrouwelijke’ manier werken betekent voor mij voeling hebben met de emotionele onderstroom in een groep en vertrouwen op mijn antennes om te weten wat nodig is.

Ik besteed aandacht aan het creëren van een veilige én uitdagende ruimte waar mensen uitgenodigd worden om verbinding met zichzelf te maken, het aandurven om een authentieke dialoog met elkaar aan te gaan en de moed hebben om te kijken naar de verschillen die zo lastig kunnen zijn en die tegelijk ook onze rijkdom zijn.

Zo kunnen mensen de verbinding herstellen, de samenwerking verdiepen en groeien als mens.”

 

Tijdens onze workshop op de VOV beurs nodigden we de aanwezige vrouwen (110!) uit om in een zin of een woord voor zichzelf te formuleren wat voor hen de essentie is van het ‘vrouwelijke’ in hun werk. Hartverwarmend wat er daar toen gedeeld werd…

 

Wat betekent het voor jou: het ‘vrouwelijke’ in de manier waarop je werkt?

Ook mannen zou ik wil vragen: wanneer zet jij je ‘vrouwelijke’ kwaliteiten en energie in je werk in? 

En wat maakt dit dan anders dan het ‘mannelijke’?