Afsluiten en afkicken

Het is een heftig jaar geweest met heel wat zware trajecten die me veel gekost hebben. Veel geëscaleerde conflicten, gekwetste mensen, toxische omgevingen, sluipende trauma’s, onrecht en onveiligheid. Dat vreet op den duur toch aan je.

“De batterijen zijn leeg” om het met Luk Dewulf te zeggen.

Wat ik in de drukte vooral gemist heb is tijd voor mijn vrienden en familie. Tijd voor hobbies (ik start dit najaar met een échte hobby!). Tijd om nieuwe samenwerkingsverbanden op te starten (er staat een nieuw project op stapel!) en tijd om te schrijven (tijd vrijgemaakt vanaf eind augustus!).

Het project ‘Masterclasses Groepsdynamica’ is wel gelanceerd en daar ben ik heel blij mee. Bekijk het hier: PROGRAMMA Masterclasses Groepsdynamica 2017-2018.

Wat mij dan helpt is afronden: mijn bureau leegmaken, de administratie afhandelen, mijn mailbox leegmaken, losse eindjes afwerken en het huis opruimen.

En natuurlijk: reisplannen maken en er op uit trekken! Weg van mijn bureau en praktijk.

 

Compassion Fatigue: zelfzorg en alertheid

Toch wil ik niet te licht gaan over de extreme vermoeidheid die mij en mijn collega’s treft, zo aan het einde van het ‘seizoen’.

Mensen die een ‘gevend’ beroep hebben en met mensen werken, lopen veel kans om leeg te lopen. Er is zelfs een wetenschappelijke term voor: “Compassion Fatigue”. Een soort psychologische uitputting, onder andere door gebrek aan begrenzing, steun en zelfzorg.

Er bestaat zelfs een vragenlijst voor. Om jezelf alert te houden op een teveel aan compassie…

Doe de test! Compassion Fatigue vragenlijst 2016 (versie voor psychologen/therapeuten).

 

“Compassion Fatigue symptoms are normal displays of chronic stress resulting from the care giving work we choose to do. Leading traumatologist Eric Gentry suggests that people who are attracted to care giving often enter the field already compassion fatigued. A strong identification with helpless, suffering, or traumatized people or animals is possibly the motive. It is common for such people to hail from a tradition of what Gentry labels: other-directed care giving. Simply put, these are people who were taught at an early age to care for the needs of others before caring for their own needs. Authentic, ongoing self-care practices are absent from their lives.”

(Compassion Fatigue Project)

Ik ga op reis en ik neem mee…

Gelukkig weet ik exact wat ik nodig heb om weer op verhaal te komen. Natuur, lezen, wandelen in de bergen, stilte, ruimte in mijn hoofd maken, schrijven, fotograferen, zwemmen, leuke gesprekken voeren met nieuwe mensen en oude vrienden.

Het is vooral een kwestie van hier prioriteit aan te geven en er tijd voor te maken. In mijn beroep kan je àltijd wel werken…

Lezen is toch wel een favoriet! Na de zomer zal je de nieuwe inspiratie wel voelen in de blogs en E-Zines!

En hoe laad jij de batterijen weer op?

Ik wens je een verkwikkende vakantie, een zwoele zomer en veel energie!

Tot eind augustus!

Silvia