De kunst van het creëren

 

In de zomer van 2007 nam ik deel aan een interessante mini-workshop: ‘De kunst van het creëren’. Graag deel ik een paar boeiende inzichten die me geïnspireerd hebben.

De lezing werd gegeven door Henk-Jan De Blaauw die vroeger in Nederland werkte als trainer in de kunst van het creëren, voor hij jaren geleden begon met het verder uitbouwen van de ecologische leefgemeenschap Ecolonie (Ecolonie) in de Franse Vogezen.

Deze visie, die een nieuwe manier van denken vereist, is gebaseerd op het werk van Robert Fritz, auteur van onder andere  ‘De weg van de minste weerstand’ en ‘Je leven als kunstwerk’.

 

“Je kunt je leven creëren op dezelfde manier waarop een kunstenaar een kunstwerk creëert. Als je begint je leven op deze manier te bekijken, verandert je leven fundamenteel.

Je raakt directer betrokken bij het bouwen aan je eigen leven, je creëert meer resultaten die je werkelijk wilt en je vergroot de kwaliteit van je levenservaringen.”

 

Reactieve wensen en het ’tekort’

 

De workshop begon met de opdracht om “5 wensen” op te schrijven. De begeleider maakte daarna een inventaris van de wensen in de zaal en verdeelde ze onder in verschillende types. Hij verduidelijkte dat wensen in een bepaalde ‘structuur’ vallen. De meeste wensen van de mensen in de groep bleken ‘reactieve wensen’ te zijn.

Reactieve wensen ontstaan wanneer we een tekort of een teveel aan iets ervaren of wanneer we iets willen ‘oplossen’. Bijvoorbeeld:

  • “Meer in mijn kracht staan”
  • “Meer passie in mijn leven brengen”
  • “Minder serieus zijn en meer lachen”

Het kenmerkende van deze wensen is dat er al ‘iets’ is, maar je wil er meer (bv innerlijke rust, tijd) of minder (bv gewicht, stress) van. Dit soort wensen – we kennen ze allemaal – kosten heel veel energie. Je wordt voortdurend heen en weer getrokken (bv denk maar aan een dieet volgen!).

Je zit als het ware gevangen in je wens. Er is namelijk geen eindpunt.

 

De kracht van scheppende wensen

 

Van een heel andere orde zijn de scheppende wensen. Deze wensen  hebben betrekking op iets dat er nog niet is. Je gaat namelijk iets nieuws creëren.

Dit zijn heel concrete wensen met een duidelijk eindpunt of doel. Ze hebben specifieke criteria, kenmerken en deadlines. Je kunt het einpunt als het ware visualiseren.

  • “Manager zijn van een retraitehuis voor overwerkte managers die voor 3 dagen komen en door hun bedrijf gestuurd worden. In de provincie Drente. Met 4 hectare grond eromheen. Deze wens wil ik gerealiseerd zien in december 2008.”
  • “Een boek schrijven over groepsdynamica om de know-how die in de laatste 30 jaar is opgebouwd ter beschikking te stellen voor een breed publiek. Het boek is af in het voorjaar 2008 en er zullen 20.000 exemplaren van verkocht worden.” (Ja, ik werd op de rooster gelegd om te testen of mijn wens om een boek te schrijven reactief of scheppend was en of ik het écht wel wilde…!)

 

Wanneer er een structurele, creatieve spanning is tussen de realiteit van het nu en het eindresultaat, dan zullen wensen energie geven en je in beweging brengen.

 

“Verschil is de essentie van creëren.”

(Connie Palmen)

 

 

Bij het realiseren van je wens moet je je niet teveel zorgen maken over wat je  ‘onderweg’ kan tegenkomen, zoals allerlei mogelijke obstakels (bv geen geld, onzekerheden). Je moet vooral bezig zijn met wat je écht wil.

Als je iets wenst is het belangrijk om na te gaan welke energie er achter de wens zit.

  • Wat is de wens achter mijn wens?
  • Wat wil ik eigenlijk?
  • Hoe moet ‘het’ eruit zien over x weken/maanden/jaar?
  • Weet ik nu al precies wat ik wil of moet ik er nog over nadenken?
  • Welke gedachten of angsten weerhouden me ervan om er echt voor te gaan?

 

Terugblik: en nu in 2018…

 

Meer dan 10 jaar later lees ik deze blog opnieuw en besef dat er toen een zaadje is geplant!

Ondertussen zijn er al twee boeken verschenen. De ambitie om er 20.000 te verkopen was toen misschien wat onrealistisch…(maar dat kon ik nog niet weten).

 

Copyright © Silvia  Prins (2007). Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen. (herzien op 26 februari 2018)