Coaching als gezond tegenwicht

In onze doldraaiende maatschappij schieten we met zijn allen door in de pool van de ‘actie’: checklists afwerken, deadlines halen, mailboxen leegmaken, brandjes blussen, de zoveelste verandering implementeren, achter de feiten aanhollen.

Onze batterij loopt leeg omdat we – zonder het te beseffen – voortdurend aan het ‘geven’ zijn: aandacht geven, mensen motiveren, empathisch luisteren, bereikbaar zijn, zorgen dat iedereen zijn werk goed kan doen, inspireren, brandjes blussen, problemen oplossen, perspectief bieden, de emoties van anderen containen,… Dag na dag.

Soms geven we onszelf weg. We willen niemand teleurstellen en de lat ligt hoog. Soms verliezen we empathie met anderen, stompen af en op andere momenten nemen we de verhalen of zorgen van anderen juist mee naar huis. Lastige situaties kruipen onder je vel, houden je uit je slaap of leiden tot lichamelijke klachten.

We staan klaar en zorgen voor alles en iedereen, behalve voor onszelf… We raken overprikkeld, oververmoeid, overspannen. Ons lichaam geeft signalen, maar die pikken we vaak niet op of we nemen ze niet serieus.

Persoonlijke coaching: niet langer een luxe!

In deze drukke tijden is een plekje voor jezelf dus niet langer een overbodige luxe.

Coaching is een prettige manier om tijd en ruimte vrij te maken voor de andere kant van de polariteiten: vertraging, reflectie, er even uit stappen, ontvangen en zelfzorg toelaten.  Een gezond tegenwicht.

De metafoor van de zuurstofmaskers klopt: eerst goed voor jezelf zorgen, zodat je er helemaal kan ‘zijn’ voor anderen: medewerkers, collega’s, klanten, leerlingen, patiënten, je partner, kinderen,…

Om scherp te blijven in je werk is een vorm van zelfzorg nodig. Coaching helpt je om je draagkracht te versterken, om uit te zoeken waarom je met een situatie worstelt, om juiste keuzes te maken. In contact met jezelf.

Gestaltcoaching?

Wat maakt Gestaltcoaching ànders dan andere vormen van coaching?

  • Je hoeft bij de start geen strak geformuleerde doelstellingen klaar te hebben: we zoeken samen uit wat er voorgrond wordt
  • We werken met wie je bent als ‘hele’ persoon: je gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen, je verlangens en angsten, impulsen, patronen,…
  • We nemen steeds de hele situatie waarin je werkt en leeft mee in het proces en je gaat aan de slag in je eigen context (bv een experiment uitvoeren; feedback vragen)
  • De coachingrelatie is een plek om op een veilige manier te experimenteren met nieuw gedrag; wanneer gepast doen we experimenten in het hier-en-nu
  • Als coach ben ik met volle aandacht aanwezig en ben ik een spiegel

Nieuwsgierig?

Meer informatie vind je op de webpagina “COACHING”.

Er zijn verschillende tarieven voor particulieren, zelfstandigen en organisaties. Vraag het even na.

Van harte welkom in mijn huiselijke praktijk in Leuven!

Silvia

(foto’s: SP 2018)