Zelfzorg als fundering voor de zorg voor anderen

Het is misschien een cliché, maar je moet eerst goed voor jezelf zorgen, vooraleer je voor anderen kunt zorgen. Je kent zeker het verhaal van de zuurstofmaskers in een vliegtuig…

Zeker in drukke tijden, als ik van het ene naar het andere hol, raak ik de aandacht voor zelfzorg gemakkelijker kwijt. Ik heb dan weinig voeling met mijn lichaam en merk minder snel dat ik moe ben, stress heb en nood heb aan vertraging, stilte of rust.

Door het type werk dat ik doe, staat de valkuil van burn-out wagenwijd open: werken in gespannen velden, tussenkomen in negatieve interacties, omgaan met heftige emoties en bezig zijn met zware thema’s.

De laaste jaren ben ik actief aan de slag gegaan met zelfzorg in de brede zin van het woord. Bijvoorbeeld: bewuster inchecken bij mezelf om te voelen hoe het me is en of ik volmondig “JA” op iets wil zeggen of eerder “nee”.

Wat hierin helpt is bijvoorbeeld regelmatig wandelen, yoga doen om in mijn lichaam te zijn en weten wat écht belangrijk is (bv mijn persoonlijke missie; waarden; mijn drive).

Als het me lukt om van zelfzorg een prioriteit te maken, dan ben ik bewuster aanwezig bij anderen, met respect voor mijn eigen grenzen.

Waarschijnlijk is het voor jou ook belangrijk om er te zijn voor anderen in je professionele rol. De bottom-line in je professionele functioneren als leidinggevende, coach, bemiddelaar, HR professional, enz is:

Hoe kan ik ‘in-rol’ blijven, echt aanwezig zijn en een betrouwbare ‘autoriteit’ zijn én blijven voor anderen, vooral in situaties waar het moeilijk is en anderen mij het meeste nodig hebben?

“Life and engagement with others requires entering fully into the relationship without knowing where it might go, and still having confidence in yourself that you will not lose yourself in the process.

Fear is what keeps people in the objective, distanced and uninvolved place where they can analyse other but be unscathed and untouched in the process.(…)

The process of developing the observer is therefore that process of cultivating free will.”

(Pete Hamill)

 

“If you want to help others, get yourself together!” 

(Wendy Palmer)

Een kwestie van balans

Wanneer ik gestresseerd of moe ben, in mijn hoofd zit, afgeleid ben door muizenissen, in het verleden blijf hangen of pieker over wat nog komen moet, dan ben ik niet waar ik moet zijn: namelijk hier-en-nu, in dit moment.

Het begeleiden van processen van conflicthantering gaat over het mee-dragen van moeilijke situaties, het uithouden in de spanning van de chaos en rustig kunnen blijven in het niet weten.

Vanuit rust en met een open mind wil ik ‘op de rand’ blijven zitten – volledig betrokken maar niet meegezogen in de emoties, negatieve dynamieken of de strijd tussen mensen.

De essentie van mijn werk bestaat uit het ‘helpen’ van mensen in organisaties. Zoals velen moet ik beducht zijn voor de helpersreflex: vooral bezig zijn met de noden van anderen. De consequentie van dit patroon is dat je jezelf op het tweede plan zet. Zorgen voor anderen is vanzelfsprekender.

Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen zorg voor anderen én zelfzorg. Tussen verbinding, empathie en open staan voor anderen enerzijds, en een gezonde afgrenzing, rust nemen of nee zeggen anderzijds

Inspiratie en een veilige ruimte voor zelfzorg

  • Hoe houd jij je stressniveau onder controle? 
  • In welke mate kan je echt luisteren naar anderen, zonder jezelf te verliezen? 
  • Hoe ga jij om met problemen waar je geen oplossing voor hebt? 
  • Hoe draag je onzekerheid, die van anderen en die van jezelf?
  • Wat of wie zijn jouw hulpbronnen?
  • Waar kan jij terecht als het moelijk is?
  • Hoe blijf je aanwezig en ‘in-relatie’ in een spannend gesprek? 
  • Hoe blijf je alert, veerkrachtig, rustig, scherp?
  • Hoe krijg je de spanning van een moeilijke interventie weer uit je lijf?

Je kunt veel zelf doen: voldoende slapen, sporten, gezond eten, je sociale contacten onderhouden, supplementen nemen, een ontspannen film kijken, yoga doen, maandelijks naar de sauna gaan,…

En soms is er méér nodig.

Graag bied ik je een veilige ruimte om hierover in gesprek te gaan en om samen te zoeken hoe je veerkrachtig en stevig kunt zijn in uitdagende situaties en relaties.

Presence is a state of being fully embodied, resonant with others and the current context and ready to creatively respond.

In this state we bring all of our future potential, and previous experience, into the present moment to innovate and co-emerge with the situation.”

(Marie-Anne Chidiac)

Copyright 2023 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.