Lezen in de zomer…

Wat lees jij in de zomer? Een stapel thrillers om even alles te vergeten? Dikke romans waar je anders geen tijd voor hebt? Of stort je je op een stapel vakliteratuur waar je tijdens het werkjaar niet aan toe komt?

Als je tot de laaste categorie behoort, dan heb ik een paar tips voor je!

Ik weet dat heel wat mensen mijn boek ‘Leidinggeven als het moeilijk is’ op hun nachtkastje hebben liggen… Geen echte lichte kost!

Mijn stapel

Mijn boekenstapel is geïnspireerd door verschillende domeninen van interesse.

Fotografie: fotograferen als daad van invoelen wat resoneert en poging om vast te leggen wat je voelt, zodat de kijker ook iets kan voelen (pure Gestalt als je het mij vraagt!). In relatie gaan of je subject stiekem besluipen?  Fotograferen als afstand nemen en observeren of juist intens dichtbij komen? De link tussen echt luisteren en creativiteit.

Trauma: de dynamiek en uitingsvormen van alledaags trauma en de link met onze ervaringen in samenwerking (o.a. conflict). Wat we kunnen leren van de nieuwste inzichten uit de sociale neurologie om beter te communiceren en samen te werken.

De intelligentie van systemen: boeiende nieuwe inzichten in hoe ecosystemen zoals bossen werken en ons als mensen kunnen inspireren.

Het lichaam: de wijsheid van ons lichaam, de neurologie van leiderschap, verandering en ontwikkeling. Onderzoek naar wat de impact van yoga is op ons zenuwstelsel.

Persoonlijke verhalen: persoonlijke ervaringen met tegenslag en trauma en wat we van ‘slachtoffers’ kunnen leren. Het delen van ervaringen tijdens een proces van aftakeling en sterven en de schoonheid om dit bewust mee te maken. De persoonlijke strijd voor een holistisch bosbeleid. Een persoonlijk en ‘activitisch’ gedicht dat me kippevel bezorgde…

Mijn tips

Een paar aanraders op basis van wat ik gelezen heb dit werkjaar.

Amanda Blake, Your body is your brain

Voor wie zich wil verdiepen in nieuwe inzichten uit de neurologie die relavant zijn voor ontwikkeling. Pittig. 

Susan David, Emotionele flexibiliteit

Over de kracht van emotionele flexibiliteit in je leven, ook op de werkvloer. (zie ook mijn vorige blog met de gelijknamige titel). Goed leesbaar.

Paula Koltfoff, Stevig staan in intense situaties

Praktisch en inzichtelijk boek voor wie aan stevigheid wil winnen wanneer het moeilijk is. Sluit naadloos aan bij mij boek en de workshop ‘Bewegen in conflict’. Zeer leesbaar. 

Marvin Weisbord & Sandra Janoff, Don’t just do something, stand there

Een absolute klassieker als het gaat over omgaan met moeilijke situaties in groepen, verschillen die tot spanning leiden en het omgaan met je eigen angsten. Zeer vlot leesbaar en tegelijk van een  grote diepte en wijsheid. Te lezen en herlezen. 

José Saramago, Stad der blinden

Fasinerende roman van een Nobelprijs winnaar. Ik lees hem om de paar jaar opnieuw. Beangstigend en fascinerend. Wat mensen elkaar aandoen. Corona toestanden schemeren hier en daar door…

Jouw tips

Wat zijn voor jou echte ‘musts’ om te lezen?

Welke boeken hebben jou geïnspireerd?

Welk leesvoer geeft je grond onder de voeten en wind in de vleugels?

Waar heb je wijsheid gevonden?

Waar moeten we zijn voor frisse perspectieven op oude thema’s? 

 

Deel je tips onder dit bericht!

Alvast dank.