Vers van de pers!

Een mooi artikel op basis van een interview dat ik onlangs had met Christine Huyghe. Hierin maak ik de koppeling tussen ontevredenheid, slechte sfeer, absenteïsme en burn-out en het onvermogen om constructief om te gaan met conflicten op de werkvloer.

Ik citeer:

We blinken collectief uit in het vermijden van conflicten

Als mensen ziek worden op het werk of een burn-out krijgen, heeft dat vaak te maken met spanningen die in een team onbesproken blijven. Dat zegt organisatiepsychologe Silvia Prins. Heel veel mensen voelen zich ongemakkelijk of onveilig in hun team. “Er is in organisaties en bij managers een schrijnend gebrek aan kunde en moed om teams gezond te houden.”
Tekst: Christine Huyge

“We hebben een drukke agenda vandaag, maar ik voel dat er wat gaande is. Daarom wil ik het eerst met jullie hebben over hoe het met ons als team gesteld is.” De kans is klein dat u ooit zo’n start van een teamvergadering meemaakte. Toch is het broodnodig dat teamleiders voldoende tijd maken om na te gaan wat er speelt in hun team en hoe het gesteld is met de relaties tussen de collega’s.

Bang dat de boel ontploft

Dat dat vaker niet dan wel gebeurt, heeft te maken met een gebrek aan kennis over groepsdynamica, maar misschien nog meer met angst, meent Silvia Prins, die er onder meer bij Colruyt coaching rond geeft. “Teamleiders deinzen ervoor terug om openlijk fricties of ongemakkelijke situaties met een groep te bespreken. Dat is menselijk. In groep praten over conflicten is spannend. De vrees bestaat dat er geen reactie komt, dat je geen bijval krijgt, dat iemand begint te wenen, of erger: dat er agressie ontstaat en dat de boel ontploft.”

Maar organisaties en teamleiders moeten beseffen wat ze riskeren als ze de onderstroom niet boven tafel brengen. “Conflicten gaan niet vanzelf over. Als je ze onder de mat veegt, gaan ze een sluimerend leven leiden en waarschijnlijk op een onfrisse, destructieve manier de kop op steken, in de vorm van roddels, smoesjes, onwil om mee te werken, sabotage, … De sfeer verzuurt en teamleden haken fysiek of mentaal af.”

Lees het hele artikel hier op de site van MARK Magazine!