Vandaag hebben we afscheid genomen van Mich de Baere. Hij is 84 jaar geworden.

Hij heeft voor mij een verschil gemaakt in mijn leven.

Ook ben ik dankbaar dat ik een paar jaar lang met hem en twee collega’s inspirerende en voedende gesprekken heb mogen voeren over zijn werk, zijn ideeën en visie op groepen, organisaties en leiderschap.

Dit mondde uit in een boek waarvan de eerste twee hoofdstukken zijn gedachtegoed weergeven. Hij was er heel blij mee dat zijn ideeën eindelijk op papier stonden.

Zelfs vandaag tijdens de plechtigheid werd het boek genoemd. Georges Lambrecht las de volgende zinnen voor die verwijzen naar de ervaring van existentiële verbondenheid in een groep, of, zoals wij het noemden, de ‘klik ervaring’:

 

“Mich de Baere gebruikte de metafoor van het Pinksterfeest om deze diepe ervaring te duiden en de betekenis ervan te doorgronden. Het Pinksterfeest gaat in wezen over de archetypische ervaring van een groep mensen die in staat is om de verschillen fundamenteel te overstijgen en zich te verenigen in een liefdevolle gemeenschap.” (p 46)

 

Dat deed me onnoemelijk veel plezier.

Mijn vriendin/collega zei me “Nu weet je waarom je schrijft!”  Ja.

Dank je Mich!