“The focus of most of my energy is on trying to place blame on other people, or on things outside of my control, rather than addressing what I am doing, or could be doing, to resolve disputes and reach my stated objectives.”

Een klassieker!

Dit is een boek dat iedereen die in conflict is verwikkeld (en wie is dat niet?), zou moeten lezen!

Het is uniek omdat het focust op hoe je je ànders kunt gedragen in conflict. Het legt de verantwoordelijkheid bij jezelf. Inzicht én actie staan centraal.

Het is een hoopvol boek, want de premisse is dat je het verloop van conflicten kunt veranderen, zelfs zonder de coöperatie of toestemming van de ander.

Conflicten begrijpen en doorwerken: 6 stappen

Het boek beschrijft 6 opeenvolgende stappen die op elkaar voortbouwen. De auteur geeft talloze levendige voorbeelden en spreekt je direct aan.

1. Identificeer wat je triggert

Wat zijn de stimuli die een automatische reactie bij je oproepen? Welke patronen herken je hierin?

Misschien zijn het mensen die je competenties in twijfel trekken en je onzeker maken. Of je wordt getriggerd door mensen die te dicht komen; die duw je weg door in conflict te gaan.

2. Onderzoek de oorsprong en oorzaken van je conflicten

Je gedraagt je op een bepaalde manier omdat je geleerd hebt jezelf te beschermen voor pijn, op basis van negatieve ervaringen in je verleden.

Ook conflict op de werkvloer wordt vaak getriggerd door oude, niet verwerkte issues. Onze perceptie wordt dan beïnvloed door onze gevoeligheden en onze kwetsbaarheden maken dat we defensief reageren.

Voorbeelden zijn: problemen met autoriteit, vrijheid of intimiteit.

3. Gun jezelf het ongemak

Wanneer je jezelf begint te betrappen op niet effectief, chronisch gedrag, dan wordt het lastig om hier gewoon mee verder te gaan. Je begint je eigen aandeel in disfunctionele patronen te zien.

Een zekere mate van pijn motiveert tot verandering.

4. Neem verantwoordelijkheid zonder een ander te beschuldigen

‘Blaming’ is een defensiemechanisme dat je helpt om jezelf beter te voelen. Het lost conflicten niet op!

De boodschap van het boek is dat je je moet concentreren op wat je zelf kunt doen om de situatie te veranderen.

  • Op welke manier neem je geen verantwoordelijkheid voor het probleem?
  • Welke excuses bedenk je om jezelf goed te praten? (bv Ik kon er niks aan doen; ik bedoelde het niet zo)
  • Wat zijn je favoriete manieren om de schuld bij jezelf weg te halen? (bv ontkennen, rationaliseren)

5. Neem je voor om je anders te gedragen

Zeuren dat de dingen anders zouden moeten zijn is gemakkelijk. Het is iets helemaal anders om je voor te nemen je anders te gaan gedragen.

Op het werk is dat gemakkelijker dan in persoonlijke relaties, omdat je in je professionele leven minder dicht bij collega’s staat, het werk een apart compartiment in je leven is en je minder emotioneel betrokken bent bij de mensen op het werk.

Een gekend patroon veranderen is niet eenvoudig en vraagt dus een bewuste keuze.

6. Experimenteer met alternatieve strategieën

Niet alleen moet je je voornemen om je anders te gedragen, je moet het ook echt doen! Dit vraagt nieuwe strategieën en nieuw gedrag.

Wat hier bijvoorbeeld bij helpt is om een lijst te maken van alle gedragingen die in het verleden niet effectief waren. Bijvoorbeeld: de ander negeren en weglopen; de relatie afschrijven als “niet te redden”.

De constructieve functies van conflict

Onze vastgeroeste, negatieve ideeën over conflicten maken dat we de positieve functie van een conflict niet meer kunnen zien. Je mindset over conflict veranderen, helpt dus ook!

Kottler noemt er een aantal. Conflict is ook

  • Een facilitator voor verandering
  • Een uitlaatklep voor spanning
  • Een stimulans voor groei
  • Een regulator van afstand tussen mensen
  • Een pad naar intimiteit

Kottler is realistisch genoeg om te beseffen dat niet alle conflicten opgelost kunnen worden. Ook daar besteedt hij een hoofdstuk aan.

Jeffrey Kottler (1994). Beyond Blame. A New Way of Resolving Conflicts in Relationships. San Francisco: Jossey-Bass Publishers.

“Some battles are worth fighting, especially when what you hope to gain outweighs what you might lose if you were to avoid the skirmish.”