Het risico op disconnectie

 

In deze tijden van 1,5 meter afstand en thuis werken is het risico groot dat je medewerkers geïsoleerd raken. Of dat je zelf teveel in je eentje zit te piekeren en te ploeteren.

Het gebrek aan dagelijks, fysiek contact zal op langere termijn zijn sporen nalaten. Tenzij we alternatieven leren gebruiken om met elkaar te communiceren en te verbinden.

Vergaderen via skype kenden we al. Maar weet je dat je ook op een diepgaande manier contact kunt maken met elkaar via een online platform, zoals bijvoorbeeld zoom?

En misschien raar om te zeggen, maar online bijeenkomsten zijn op een bepaalde manier veel efficiënter!

Ik wil je graag mijn ervaringen meegeven en je over de drempel helpen.

Mijn ervaringen met online werken

Sinds 2017 heb ik al zeker 4 opleidingen gevolgd via zoom (een online platform).

Af en toe een korte workshop, maar vooral programma’s van verschillende maanden!

Het gebruikelijke format hiervan is:

 • een wekelijkse collectieve zoom sessie van 1,5 uur (soms zelf met meer dan 800 mensen!)
 • mogelijkheid tot interactie via beurtelings spreken, vragen stellen in een chat box en momenten van subgroepwerk via ‘break out rooms’
 • mogelijkheid om slides te laten zien (en zelfs op een flip chart te schrijven, mijn favoriete medium!!)
 • het bijbehorend didactisch materiaal (bv de slides, een voorbereidende opdracht, referenties) is vooraf of achteraf beschikbaar
 • achteraf ontvang je de opname van de sessie

Ik vind het heel fijn om op deze manier mezelf te professionaliseren en contacten te hebben met mensen van over heel de wereld!

Uiteraard ben ik grote fan van persoonlijk contact, het fysiek tastbare en warme van face to face werken met groepen en teams. Maar online werken hééft zeker ook wel iets!

De onverwachte voordelen van online ontmoeten, werken en leren

 

Gisteren – tijdens een online cursus over online cursussen (!) – maakten we er nog een grapje over! Wat zijn eigenlijk de voordelen van een online workshop, training of coaching in vergelijking met een evenement in real life?

Ik heb er een paar voor je opgelijst:

 

 • Je hoeft je niet te verplaatsen: geen file, geen parkeerproblemen of -kosten, geen benzinekosten, geen stress onderweg, geen luchtvervuiling
 • Je spaart tijd uit: geen reistijd en ook geen ‘slack time’ tijdens opleidingen (o.a. onthaal vooraf, pauzes, vertragingen, wachten op elkaar)
 • Je zit in je eigen, veilige, gezellige omgeving: voor meer persoonlijke gesprekken kan dat zelfs fijner zijn (bv coaching; bemiddeling)
 • Je kunt even opstaan en een koffie pakken, je eigen favoriete thee erbij nemen, naar het toilet gaan, je kind troosten, een pakje van de postbode aannemen
 • Je kunt hoesten en niezen zonder dat anderen daar last van hebben, want de deelnemers staan vaak op ‘mute’ (onhoorbaar voor anderen)
 • Je hoeft je niet speciaal te kleden en kunt gewoon op je pantoffels deelnemen (dat ziet toch niemand!)
 • Je gebruikt de tijd op een effectievere manier: online meetings zijn intens en vermoeiend, daardoor zijn ze korter en meer gefocust (bv online cursus: max 2 uur aan een stuk)
 • De spreektijd wordt optimaal benut: de ‘host’ zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt (ken je dat, die medecursist die eindeloos uitwijdt of drie keer hetzelfde zegt…!)
 • Het contact is intenser: iedereen zit gefocust voor zijn/haar scherm en het doel is helder – geen ‘tijdsverlies’ door pauzes die uitlopen of geklets tussendoor
 • Verbinding is misschien zelfs gemakkelijker omdat je door het medium heel bewust naar directe manieren moet zoeken om mensen te betrekken  (bv duim op of neer; energieniveau met je arm aangeven)
 • Je kunt de bijeenkomst achteraf nog eens bekijken of mensen die er niet bij konden zijn kunnen gemakkelijk meegenomen worden achteraf
 • Ik hoef mijn huis niet op te ruimen wanneer ik iemand via zoom coach en moet alleen zorgen voor een leuk decor achter me!

 

Welke voordelen zie jij nog? Wat zijn jouw ervaringen?

Let’s zoom!!!

 

Spannende tijden: nieuwe dingen doen!

Hopelijk is de drempel voor jou nu iets lager om een coaching sessie via zoom aan te vragen. Of misschien durf je zelfs een begeleid gesprek met je team (vanuit ieders werkplek) aan.

Binnenkort organiseer ik een cirkelgesprek voor leidinggevenden die willen delen en elkaar willen inspireren en steunen.

Meer informatie hierover volgt snel: via een blog en via mijn E-Zine.

Ook het programma ‘Conscious Conflict: aan de slag met disfunctionele teams en vastgelopen samenwerking’ zal deels online verlopen.

Ik kan me voorstellen dat je nog met vragen zit. Aarzel niet om contact op te nemen. Ik ben gewoon aan het werk! 

Stuur me een mailtje of gebruik de knop hier onder.

Silvia@circlesforconnection.be