Eindelijk een punt gezet!

Dit boek is een echte olifantendracht geworden…

Ik wilde het dit jaar (2019!) echt af hebben. Gisteren heb ik de spreekwoordelijke punt gezet. Alles op een usb stick gezet, de tekst uitgeprint in het kopieercentrum en in een map gestoken. Het is een dikke pil geworden!

Het boek heeft bijna 4 jaar in mijn hoofd gezeten. Het reisde met me mee, hield me bezig, drong zich op in mijn dromen en maakte me aan het twijfelen:

 • Wie zit er nu op dit boek te wachten?
 • Waarom moet ik dit boek zo nodig schrijven…?
 • Niemand wil dit soort onpopulaire en moeilijke dingen lezen…

Het leek wel de processie van Echternach: stevig doorschrijven en weer een tijdlang stoppen. Schrappen, opnieuw beginnen, bijna opgeven. Mezelf keer op keer motiveren. Vakanties opofferen voor de goede zaak.

Waarom het boek er toch gekomen is

Wat me telkens over de streep trok waren mijn klanten. De onmacht en de worsteling die ik overal tegenkom. Ik merkte keer op keer dat er weinig know-how over conflict en vooral over conflicthantering is in organisaties.

Mensen slagen er niet in om assertief voor zichzelf op te komen, in respect voor anderen. De schrik is vaak te groot. De onmacht verlamt. Vooral de spanning in de onderstroom van groepen en teams confronteert mensen met angst, onkunde en wanhoop.

Er is tegelijkertijd ook een groot verlangen. Zowel het management, HR, leidinggevenden én medewerkers vragen zich vertwijfeld af: hoe kunnen we de negatieve spiraal een halt toeroepen? Hoe uit een situatie komen die niemand eigenlijk wil? Wat is de ‘oplossing’ en hoe beginnen we er aan…?

De explosieve cocktail

 

Al ruim 20 jaar verdiep ik me groepsdynamiek: vooral de neurotische en destructieve dynamieken die groepen teisteren en het potentieel hypothekeren.

Wat ik in al die jaren in organisaties vooral heb geleerd is dat er een explosieve cocktail bestaat. De combinatie tussen:

 • de wijdverbreide stijl van ‘conflictvermijding’
 • de angst om de ‘potjes open te doen’
 • de schrik om moeilijke thema’s in groep te bespreken
 • het niet herkennen en serieus nemen van signalen uit de onderstroom
 • het gebrek aan moed
 • het gebrek aan conflictvaardigheid

Deze mix zorgt ervoor dat conflicten blijven escaleren, dat teams de dieperik in gaan en dat er veel menselijk leed is.

De meeste mensen hebben thuis niet geleerd geleerd hoe ze conflicten op een rustige, eerlijke en assertieve manier bespreekbaar kunnen maken. We zijn bang en durven het conflict niet aan. Ik weet er alles van…!

Een inkijkje: waar gaat het boek over?

 

Het boek bestaat uit 4 delen (voorlopige titels):

 1. De wondere wereld van groepen: een groepsdynamisch perspectief op samenwerking en verschil
 2. Spanningsregulatie in groepen: over collectieve creatieve afstemming in het omgaan met angst en agressie
 3. De kleine oorlog op het werk: de bandbreedte van conflicten
 4. Conflicten bespreekbaar maken: persoonlijke ankerpunten en bouwstenen voor een collectieve aanpak

Het plan is dat het boek in juni 2020 verschijnt. Even afwachten hoe de situatie dan is!