Moed en de kracht van de krijger: heldhaftigheid

 

“To dare is to lose one’s footing momentarily. Not to dare is to lose oneself.”

(Kierkegaard)

 

Als je aan moed denkt, welk beeld komt er dan op? Waarschijnlijk denk je aan een heldhaftige persoon die een heroïsche daad stelt.

We associëren moed vaak met het overwinnen van obstakels, het overstijgen van onze angst en het ondernemen van een dappere actie. Dit soort moed kennen we uit actiefilms en heldenverhalen. Het gaat vooral over DOEN.

Krijger-moed geeft energie. Het maakt je zichtbaar, omdat je gaat staan voort wat je belangrijk vindt. Dingen worden duidelijk. Je gaat in het verschil. Je gaat het aan en deze spannende ervaring biedt je kansen om iets te leren en te veranderen.

Heldenmoed kan ook leiden tot eenzaamheid wanneer je alleen (maar) strijdt. Heroïsche energie kan ook een harnas worden waardoor je uit contact gaat. Als je hier in blijft hangen, kan je gekwetst of uitgeput raken.

 

 

Moed en de kracht van de wijze: presence

 

Er bestaat ook een ander type van moed, minder gekend en zeker minder gevaloriseerd. Het gaat bijvoorbeeld over de moed om een stilte te laten bestaan en bij de spanning van het moment te blijven. Of de moed om je kwetsbaar op te stellen. De moed om het niet te weten. Het is een ontvankelijke energie.

Deze wijze moed is nodig om een respons te bieden op wat er nodig is in een situatie. In plaats van bijvoorbeeld te sturen en voorop te lopen als leidinggevende, start je bij wat er ‘is’ en stel je je ontvankelijk op. In vertrouwen dat wat er nodig is zal ontstaan in de interactie.

Deze vorm van moed gaat over ZIJN.

Wijze moed schept ruimte voor wat er is en wat wil ontstaan. Deze kalme vorm van moed brengt rust en verdiept het contact. Het is een lichamelijk verankerde manier van zijn, in het moment. Een vorm van ‘presence’.

Wijze moed kan riskant zijn omdat je je kwetsbaar opstelt. Als het niet als waardevol (h)erkend wordt, kan je opzij geschoven worden of belachelijk gemaakt. Je beantwoordt namelijk niet aan de (maatschappelijke) verwachtingen (o.a. iets oplossen, aanpakken, daadkrachtig zijn). Wijze moed zonder actie echter, verwordt tot passiviteit.

De ene soort moed kan niet zonder de andere!

 

Ter reflectie

 

Als je terugblikt op je leven, wat is dan jouw verhaal van moed?

En wat vertelt dit verhaal over jou en wat je belangrijk vind?

In welke mate heb je beide types van moed ter beschikking: de daadkrachtige moed van de warrior en de ontvankelijke moed van de wijze?

 

 

Column geïnspireerd op de Masterclass “The Warrior and the Sage: Courage and the concept of Ethical Presence” van Marie-Anne Chidiac & Sally Denham-Vaughan op 9 november 2018.

 

Copyright 2018 ©  Silvia Prins. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen.

Kunstwerk van Fred Eerdekens, Watou 2016 (foto: Silvia Prins)