Wat is een vision board en waarom zou ik er een maken?

Misschien heb je deze periode, net als zovelen, extra tijd om dingen te doen die je al zo lang wil doen. Bijvoorbeeld een vision board maken!

Een vision board, ook wel schatkaart of creatieve collage genoemd, is een soort poster waar je foto’s, woorden of stukken tekst uit een tijdschrift op plakt. De idee er achter is dat wanneer je je omringt met beelden over bijvoorbeeld wat je wil worden, wat je wil realiseren, hoe je je wil voelen of hoe je wil wonen, je leven zal veranderen overeenkomstig je wensen.

Ik heb bijvoorbeeld jaren geleden een vision board gemaakt om mijn visie voor Circles te ontwikkelen.

Door dit vision board te maken, kwam er voor mij een heel duidelijk beeld naar voren, niet alleen door de woorden (bv verbinding, conflicten, authenticiteit, ontwikkeling), maar ook door de beelden (bv schuddende handen, cirkels, labyrinten) en vooral ook door de kleur ROOD die voor mij al jarenlang een bijzondere betekenis heeft gehad (passie, vuur, warmte, schoonheid). ***

Dit waren de ingrediënten ter inspiratie van een nieuwe naam voor mijn bureau en voor mijn logo. Daarna gebruikte mijn webmaster dit vision board om mijn logo en de look & feel van mijn website te ontwerpen.

Een vision board maken: hoe pak ik het aan?

Voor je begint met het maken van je vision board is het belangrijk om stil te zitten en je aandacht naar binnen te richten. Je kunt bijvoorbeeld een klein ritueel doen of fijne muziek opzetten. Zorg dat je niet gestoord wordt of doe het samen met iemand.

Stel jezelf vervolgens de vraag: wat wil ik? Er kunnen woorden, zinnen, liedjes, stukje poëzie, personen, beelden, sferen of gevoelens naar boven komen. Alles is goed. Laat het binnenkomen.

Daarna ga je aan de slag! Je kunt hierbij de volgende stappen volgen:

Blader door tijdschriften en scheur spontaan uit wat je aanspreekt. Amuseer je hiermee en verzamel een stapeltje foto’s, illustraties en/of zinnen en woorden. Spreid alles uit en kijk.

Daarna gebruik je je intuïtie en selecteert die woorden en beelden die het meest passen bij de focus van je vision board. Leg de stukjes op de grond of op tafel. Kijk wat er ontstaat.

Plak alle stukjes nu op een stuk karton of hard papier.Je kunt een A-4tje nemen of het grootser aanpakken. Je kunt er ook dingen bijschrijven, erop schilderen of er nog dingen bij plakken (bv stickers, een veer, een pasfoto). Wees creatief!

(Optioneel en spannend!) Eventueel laat je ruimte vrij in het midden van je vision board voor een mooie foto van jezelf waar je iets uitstraalt dat past bij de sfeer van het totaalbeeld.

Hang je vision board op een plaats waar je het dikwijls ziet, zodat het je dagelijks kan inspireren.

Ook erg verbindend om dit samen met anderen te doen. Veel plezier gewenst!

Ik heb de laatste 10 jaar al heel wat vision boards gemaakt. Telkens inspireren ze me tot vernieuwing, beweging en helpen ze me om te focussen. Onder dit bericht zie je een voorbeeld van mijn vision board van eind 2018. Vandaag – start van de lente ! – maakte ik een nieuwe (foto van deze blog).

Mijn vision board hangt altijd voor me. Als ik aan mijn bureau zit, zie ik het.

***: Mijn huisstijl is ondertussen veranderd! Niet langer de passionele kleuren rood en oranje, maar eerder rustgevende kleuren die beter passen bij het werken met conflicten: in de tinten appel-blauw-zee-groen.

Have fun!