Wat is een vision board* en waarom zou je er een maken?

 

Een vision board, ook wel schatkaart of creatieve collage genoemd, is een soort poster waar je foto’s, woorden of stukken tekst uit een tijdschrift op plakt. De idee er achter is dat wanneer je je omringt met beelden over bijvoorbeeld wat je wil worden, wat je wil realiseren of hoe je wil wonen, je leven zal veranderen overeenkomstig je wensen.

Ik heb bijvoorbeeld een vision board gemaakt om mijn visie voor Circles te ontwikkelen.

Door dit vision board te maken, kwam er voor mij een heel duidelijk beeld naar voren, niet alleen door de woorden (bv verbinding, conflicten, authenticiteit, ontwikkeling), maar ook door de beelden (bv schuddende handen, cirkels, labyrinten) en vooral ook door de kleur ROOD die voor mij al jarenlang een bijzondere betekenis heeft (passie, vuur, warmte, schoonheid).

Dit waren de ingrediënten ter inspiratie van een nieuwe naam voor mijn bureau en voor mijn logo. Mijn webmaster gebruikte dit Vision board vervolgens om mijn logo, de look & feel van mijn website te ontwerpen.

 

Een vision board maken: hoe pak je het aan?

 

Voor je begint met het maken van je vision board is het belangrijk om stil te zitten en je aandacht naar binnen te richten. Je kunt bijvoorbeeld een klein ritueel doen of fijne muziek opzetten. Stel jezelf vervolgens de vraag: wat wil ik? Er kunnen woorden, zinnen, liedjes, stukje poëzie, personen, beelden of gevoelens naar boven. Laat het binnenkomen.

Daarna ga je aan de slag! Je kunt hierbij de volgende stappen volgen:

  1. Blader door tijdschriften en scheur uit wat je aanspreekt. Amuseer je hiermee en verzamel een stapeltje foto’s en/of  zinnen en woorden.
  2. Daarna gebruik je je intuïtie en selecteert die woorden en beelden die het meest passen. Leg de stukjes op de grond of op tafel. Kijk wat er ontstaat.
  3. Plak alle stukjes nu op een stuk karton. Je kunt er dingen bijschrijven, erop schilderen of er nog dingen (bv een veer) bij plakken. Wees creatief!
  4. (Optioneel en spannend!) Eventueel laat je ruimte vrij in het midden van je vision board voor een mooie foto van jezelf waar je iets uitstraalt dat past bij de sfeer van het totaalbeeld.
  5. Hang je vision board op een plaats waar je het dikwijls ziet, zodat het zijn werk kan doen.

 

Ook erg verbindend om dit samen met anderen te doen. Veel plezier en inspiratie gewenst!

 

Bij het lezen van deze blog in maart 2018…

In de jaren na het verschijnen van deze blog heb al ondertussen al heel wat vision boards gemaakt. Telkens inspireren ze tot vernieuwing, beweging en helpen ze om te focussen.

Mijn huisstijl is ondertussen veranderd! Niet langer de passionele kleuren rood en oranje, maar eerder rustgevende kleuren die beter passen bij het werken met conflicten: in de tinten APPELBLAUWZEEGROEN.

Hiervoor gebruikte mijn ontwerper Pinterest! Dat kan natuurlijk ook!

Have fun!

*: Het vision board dat je bovenaan deze blog ziet is van januari 2018